Pápež ocenil zámer Severnej a Južnej Kórey súťažiť spoločne na ZOH

07.02.2018 Celý región

Rím 7. februára (TASR) - Pápež František ocenil v stredu zámer Severnej a Južnej Kórey vytvoriť na nadchádzajúcich olympijských hrách spoločný ženský hokejový tím. Podľa pápeža takýto prístup značí, že konflikty je možné vyriešiť pokojným spôsobom prostredníctvom dialógu a vzájomného rešpektu, uviedla agentúra AP.

František poslal v závere svojej pravidelnej stredajšej generálnej audiencie športovcom i organizátorom zimnej olympiády v Pjongčangu osobitné pozdravy i svoje požehnanie. Uviedol tiež, že tradícia prímeria počas olympijských hier má tento rok vďaka rozhodnutiu oboch Kóreí "mimoriadny význam".

Severná a Južná Kórea sa dohodli na tom, že na olympiádu vyšlú spoločný tím hokejistiek a počas otváracieho ceremoniálu budú pochodovať pod "zjednotenou" vlajkou. Podľa Františka takýto krok dokazuje, že športom je možné bojovať za mier.

František v minulosti opakovane vyslovil obavy pre napätie na Kórejskom polostrove - eskalujúcom v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu KĽDR - a vyzval v tejto súvislosti na úplné jadrové odzbrojenie. Tvrdil tiež, že Svätá stolica podporí akúkoľvek iniciatívu zameranú na mier a stretávanie medzi oba Kóreami.
 

Vyberte región